A Madarasi-Hargita (Harghita-Madaras), a Hargita-hegység és Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa, egy egykori sztratovulkáni kráter peremének északi maradványa. A Hargita-hegység a Keleti-Kárpátok központi csoportjának leghosszabb és legfiatalabb vulkáni hegysége, legmagasabb csúcsa a Madarasinak nevezett részen van (1801 m).

Székelyudvarhely Szejke nevezetű hegyoldalán található Orbán Balázs sírja. Az emlékműhöz vezető ösvény érdekessége, hogy 15 darab, felállított székelykapu alatt sétálva juthatunk el Orbán Balázs síremlékéhez. 1978-ban Sütő András még 5 kapun haladt át Orbán Balázs sírja felé. Ma már 15 kapu fogad bennünket, amelyek közül az utolsó még mindig az Orbán Balázs által állított kapu.

A Bözödi-tó völgyzáró gátas tó, vízfelülete 157 hektár, tengerszint feletti magassága 365 m, átlagos mélysége 10 m, 15 millió köbméter vizet fogadhat be és több funkcióra alkalmas: árvízvédelem, vízellátás, energiatermelés. Emellett a tavat nyaranta kempingezők lepik el, a parton egyre több a hétvégi ház, fürödni, csónakázni, és horgászni is lehet a tóban.

A Zászpás-nyereg (Poiana Zespezel) 1278 méter magas, a Görgényi havasokba helyezkedik el, a kék pontot követve Feketegödéről (Stanceni neagra) rövid idő alatt könnyen megközelíthető.
       

A Bucsin tető 1287 m magasan emelkedik a Gyergyói medence Nyugati határában. Erre vezet a medencéből az egyik kijáró, maga a Bucsin tető, másnéven a Bucsin hágó, a kapu. Parajd (Praid) és Gyergyószentmiklós (Gheorgheni) között félúton található.

A Németkalap (a 486-os magaslati pontról) északi végében 1850-ben tétetett az a felhányt halom, mely Marosvásárhely, Marosszentgyörgy és Jedd közötti határt jelezte és jelzi ma is. A Németkalap sűrű gyertyánossal és gyümölcsössel körbevett hely, mely nevét sajátos alakjáról kapta.

A Hét-létra (Sapte Scari) tulajdonképpen egy vízesés-sorozat, mely egy keskeny és meredek mészkőszurdokban zubog alá. Nevét onnan kapta, hogy a közlekedést a szűk és meredek szurdokban hét meredek vaslétra teszi lehetségessé. Elhelyezkedése a Brassó melletti Nagykő-havasban (Piatra Mare) van. Szintkülönbség 550 m, egy könnyü gyalogtúra.

Az Isten széke (Scaunul Domnului) egy 1381 m magas hegycsúcs a Kelemen-havasok délnyugati részén. Kiemelkedő látványosság az Isten-széke, ami nem más mint egy andezit bástyákkal körülvett havasi tisztás. Nevét onnan kapta, hogy távolról egy óriási székre hasonlít. Legkönnyebben Dédabisztra (Bistra Muresului) felől közelíthető meg, az út a csúcsig kb. 4 órát tart, a szintkülönbség 800 m.
       

A Vargyas-szoros legnagyobb és legismertebb barlangja az Almási barlang (Orbán Balázs barlang, Kőlik, Nagy barlang), összhossza 1527 m.

Az Északi-Görgény központi része a Fancsal vulkáni maradvány, melynek legmagasabb hegye a Fancsal-tető (1682 m). Megközelítés a Maros völgyéből Gödemesterháza (Stanceni) irányából.

Gödemesterháza újkori település. Keletkezése és fejlődése kapcsolatos az erdőkitermeléssel és a fa feldolgozásával. 1824-es írások Mesterhaza, Mesterház néven említik, míg 1854-ben: Mesterháza, Maisterhausen, Mesterhaza alakban történik, ma Stanceni, Gödemesterháza. Neve két falu nevének összevonásából alakult: Göde és Mesterháza. Az 1992-ben végzett népszámlálás adatai szerint a 804 lélekből 510 román, 291 magyar, 3 roma lakos volt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Google PageRank

 
eXTReMe Tracker

Hit Bike Club | Reklámozd a saját oldaladat is